Cerpen Terbaik 2014 #2020

Cerpen Terbaik 2014 Wan Nor Azriq Mim Jamil S.M. Zakir Ainunl Muaiyanah Sulaiman Khairil Idham Ismail Mohammad Zakri Zakaria Ruhaini Matdarin Roslan Jomel Cerpen Terbaik A selection of the best Malaysian short stories of as chosen by the novelist critic Wan Nor Azriq Planned as the first part of an annual series List of stories Kelab Malam Mim Jamil Di dalam

  • Title: Cerpen Terbaik 2014
  • Author: Wan Nor Azriq Mim Jamil S.M. Zakir Ainunl Muaiyanah Sulaiman Khairil Idham Ismail Mohammad Zakri Zakaria Ruhaini Matdarin Roslan Jomel
  • ISBN: 9789670750484
  • Page: 215
  • Format: Paperback
  • Cerpen Terbaik 2014 Wan Nor Azriq Mim Jamil S.M. Zakir Ainunl Muaiyanah Sulaiman Khairil Idham Ismail Mohammad Zakri Zakaria Ruhaini Matdarin Roslan Jomel A selection of the 18 best Malaysian short stories of 2014, as chosen by the novelist critic Wan Nor Azriq Planned as the first part of an annual series List of stories Kelab Malam Mim Jamil Di dalam Mulutnya Ada Kota Roslan Jomel Bakso Sijasad Hujan Keruh Di Jogja S M ZakirAnak Anak Seni Kamal Ishak Star Trek The Relation Ship SinaganagaKiri Kopilasi KecilA selection of the 18 best Malaysian short stories of 2014, as chosen by the novelist critic Wan Nor Azriq Planned as the first part of an annual series List of stories Kelab Malam Mim Jamil Di dalam Mulutnya Ada Kota Roslan Jomel Bakso Sijasad Hujan Keruh Di Jogja S M ZakirAnak Anak Seni Kamal Ishak Star Trek The Relation Ship SinaganagaKiri Kopilasi Kecil Khairul MuttaqinGadis Basah Laurent MetzgerTiada Kota di Dasar Cawan Ainunl Muaiyanah Sulaiman Oil Crisis Terence TangDisosiasi Khairil Idham Ismail Insomnia di Rumah Terbalik Lee Kok Chih Basikal Terbang Dan Misteri Kematian Profesor Jabbar Ruhaini MatdarinNafas Nafas Terakhir Ehsan El BakriPatung Mohammad Zakri Zakaria Perempuan yang Pulang ke Lautan Johan Radzi Best Kept Secret Julya Oui Ceritera Mohd Fadzil Yusof
    Cerpen Terbaik 2014 Wan Nor Azriq Mim Jamil S.M. Zakir Ainunl Muaiyanah Sulaiman Khairil Idham Ismail Mohammad Zakri Zakaria Ruhaini Matdarin Roslan Jomel

    • [↠ Cerpen Terbaik 2014 || ¶ PDF Read by ↠ Wan Nor Azriq Mim Jamil S.M. Zakir Ainunl Muaiyanah Sulaiman Khairil Idham Ismail Mohammad Zakri Zakaria Ruhaini Matdarin Roslan Jomel]
      215 Wan Nor Azriq Mim Jamil S.M. Zakir Ainunl Muaiyanah Sulaiman Khairil Idham Ismail Mohammad Zakri Zakaria Ruhaini Matdarin Roslan Jomel
    • thumbnail Title: [↠ Cerpen Terbaik 2014 || ¶ PDF Read by ↠ Wan Nor Azriq Mim Jamil S.M. Zakir Ainunl Muaiyanah Sulaiman Khairil Idham Ismail Mohammad Zakri Zakaria Ruhaini Matdarin Roslan Jomel]
      Posted by:Wan Nor Azriq Mim Jamil S.M. Zakir Ainunl Muaiyanah Sulaiman Khairil Idham Ismail Mohammad Zakri Zakaria Ruhaini Matdarin Roslan Jomel
      Published :2020-04-12T11:28:18+00:00

    One thought on “Cerpen Terbaik 2014”

    1. 4.5 bintangSaya bukanlah peminat tegar buku buku bergenre urban, baik terbitan Fixi atau yang seangkatan dengannya Edisi terhad atau tidak, sama saja bagi saya Ada rezeki, berjumpalah kita Kalau tidak, tiada juga rasa terkilan itu.Tapi, bila melihat iklan untuk antologi ini, saya begitu tertarik Dengan nama penyuntingnya walaupun saya tidak berkesempatan lagi untuk membaca mana mana novelnya , dan nama nama penulis yang terpilih cerpennya, membuat saya begitu teruja untuk memiliki, atau sekurang [...]

    2. Sekali lagi terhutang budi pada rakan yg bersusah payah mendapatkan naskah ini, yg hanya dijual di PIBF2015 dgn cetakkan yg Terhad.Cerpen Terbaik 2014Bakso Rasa meremang bulu roma, ngeriHujan Keruh Di Jogja terpaksa berhenti selepas cerpen ni rasa mcm sakitnya tu disini.Tiada Kota Di dasar Cawan mendalam.Disosiasi fuhhhInsomnia Di Rumah Terbalik suka juga kisah ni.Basikal Terbang Dan misteri kematian Profesor Jabbar Best.Perempuan yang pulang ke lautan tak dpat nak nyatakan apa yg di rasai antar [...]

    3. Menghadapi antologi cerpen ini dengan judul Cerpen Terbaik 2014, saya lekas menyedari nama itu sendiri lebih tertarik pada faktor emosional, ketimbang daripada makna sebenar Atau boleh jadi juga bagi yang menganggap segala galanya relatif, perkataan terbaik itu sendiri tidak dapat diberikan kayu ukur tertentu.Justeru, membaca antologi ini, ibarat berdepan dengan sekotak kayu yang mengandungi pelbagai objek dari batu zamrud dan guli kaca hingga batu kerikil dan biji getah Ada karya yang mirip pad [...]

    4. CERPEN TERBAIK 2014Editor Wan Nor AzriqTerbitan Fixi dan Puterajaya International Book Fair 2015Kata gelar TERBAIK menurut Wan Nor Azriq akan membuatkan pembaca teruja mahu membaca atau mengapak kepala si editor setelah tamat naskah Omelan beliau sebagai editor menjadikan saya lebih teruja, apa tidaknya dilampirkan sifat sifat penceritaan yang harus ada dalam dunia penulisan cerpen di Malaysia Pra kata yang ingin saya laungkan sebagai Berguna nampaknya kita sepakat dalam kebebasan menjadi Tok Da [...]

    5. Phuhhhhhhh, sebulan nak habis baca naskhah 18 cerpen ni Dan dengan ini KakChik isytiharkan ini buku pertama terbitan Fixi yang dibeli dibaca PAgak menyedihkan kerana perkataan TERBAIK di kulit buku telah dimanipulasi kerana ia telah mengecewakan KakChik Mungkin kerana sudah terlalu lama tidak membaca cerpen atau coretan pendek, jadi ketika rasa klimaks mendalami plot atau watak tiba tiba rasa seperti terjatuh dihempas ke dalam jurang yang curam apabila cerpen itu berakhir dengan cepat atau penam [...]

    6. Ada dua perkara mengapa saya beriya iya mahu mendapatkan buku ini Pertama saya mahu menilai sebagus manakah cerpen cerpen yang diakui kononnya terbaik dalam tahun 2014 ini Kedua editornya Wan Nor Azriq yang dikenali menerusi kejuaraan D.U.B.L.I.N dalam Sayembara Penulisan ITBM PENA BH kategori novel.Ada cerpen yang saya bersetuju untuk dilabelkan sebagai terbaik , dan tidak kurang juga ada yang tidak setuju Itu perkara biasa Sama juga halnya dalam memberi rating buku Semua orang ada persepsi, pe [...]

    7. secara peribadi, saya berpendapat terbaik yang dilontarkan di hadapan buku bermaksud cerpen yang terbaik dalam mengungkapkan sesuatu tema genre yang terpilih ngkin ada yang merasakan beberapa cerpen tidak patut diangkat sebagai terbaik tetapi dalam lontaran idea sebegitu, ia masih di kira terbaikngikut logik itu, maka beberapa kekurangan yang ada dalam antologi ini dapat dimaafkan.harus diingat, fixi merupakan sebuah penerbitan urban yang memberi peluang kepada bakat bakat muda untuk mengetengah [...]

    8. Maaf ckp aku x habis pun baca buku ni cerpen yg aku mampu habiskan tajuk Patunglps tu mood aku trus merudum nk baca smpai tamat rsnya selera aku dah x mampu nk hadam ayat dan bahasa yg agak skema.n dowh rs mcm baca karangan sekolah menengah.LE ni bg aku x sesuai ngn Fixindapat aku jerkjgn sentap plak.

    9. 3.5 stars Well, it is not necessary to write a sexually explicit content to be one of the best short stories Isn t it

    10. Saya biasanya agak ragu ragu bila sesebuah buku itu mengaku self proclaimed sebagai Terbaik Istilah terbaik, terbagus, terhebat, terterter itu sendiri membawa konotasi yang memerlukan pertanggungjawaban yang besar dan bukan sekadar gimik semata mata.Cumanya, untuk buku ini, apabila saya terbaca nama Wan Nor Azriq penulis novel D.U.B.L.I.N yang bagi saya cukup menarik itu sebagai penyunting, saya fikir saya perlu mencubanya Selesai membaca 18 cerpen cerpen itu keraguan saya akan istilah terbaik i [...]

    11. Hah tak sampai sehari aku habiskan buku ni Mungkin sebab cerpen2nya sedap Aku suka separuh cerpen dari kesemuanya Yang lain bolehlah pada kadar memuaskan atau boleh tahan.Cerpen2 Johan R, Ruhani, SM Zakir, Zahirudin, Terence dan Julya Ooi antara yang saya suka.

    12. Puas hati jugak baca koleksi cerpen ni Nak kasi lebih 3 bintang tak boleh sebab ada antara cerpen yang saya tak berapa suka Nak kurangkan bintang, hei, ada cerpen yang baik tau So, siapa siapa nak baca, cari la dulu dengan harga yang mampu milik kalau sedar diri yang kita kita ni bukannya orang berada Tujukan kat diri sendiri.Senarai di bawah adalah cerpen yang saya suka bakso ngeri, kejam hujan keruh di jogja sedih gadis basah kadang kadang manusia tu malas nak bercerita kisah menarik yang pern [...]

    13. Membaca Cerpen Terbaik 2014 buat aku teringat masa zaman sekolah ketika aku ketagihan membaca komik Persamaannya macam membaca novel grafik Xklusif terbitan GempakStarz di mana ada kompilasi komik yang berlainan penulis.Jarang aku enjoy baca koleksi cerpen yang penulisnya berlainan Aku pernah baca Malam Edisi Terhad dan aku kurang minat Cerpen yang betul betul aku suka pun Wiski Pop karya Mohd Azmen Tapi, Cerpen Terbaik 2014 pun menghiburkan Ada beberapa cerpen yang menjadi favourite aku.1 Kelab [...]

    14. Ada dua cerpen yang benar benar menarik perhatian aku 1 Di Dalam Mulutnya Ada Kota, oleh Roslan Jomel, dan2 Perempuan yang Pulang ke Lautan, oleh Johan RadziGemar dengan idea dan jalan cerita yang dipersembahkan oleh Roslan Jomel Dan gemar dengan gaya bahasa Johan Radzi Stail

    15. Best Kept Secret is the best story in this collection, in my honest opinion Well done, Julya Oui Not too sure about the rest Then again, I am not a big fan of short stories.

    16. 2.5 starsThe editor should explain why Star Trek The Relation Ship is included in this self proclaimed Cerpen Terbaik 2014, and the reasoning better be good and logical Two thumbs up are humbly given to two worth the fuss buying the book short stories Tiada Kota di Dasar Cawan and Perempuan Yang Pulang Ke Lautan My eyes were glued to every word and sentence which were beautifully constructed by the authors An achievement it is, as both of the short stories merely use conversations to spice up th [...]

    17. antara cerpen yg aku suka basikal terbang dan misteri kematian profesor Jabbar bakso hujan keruh di jogja di dalam mulutnya ada kota tiada kota di dasar cawan insomnia di rumah terbalik

    18. Di dalam Mulutnya Ada Kota.Hujan Keruh Di Jogja.Gadis Basah.Tiada Kota di Dasar Cawan.Insomnia di Rumah Terbalik.Basikal Terbang Dan Misteri Kematian Profesor Jabbar.Patung Perempuan yang Pulang ke Lautan.

    19. I like Oil Crisis, I like Best Kept Secret The story of ini bakso paling sedap pernah aku makan still lingering inside my head it was strange and expected, I already get the idea about the meatballs but still I love how it was written Another favorite probably Hujan Keruh Di Jogja It was nothing much, just a story about a man, his family and work, Jogja tour by a trishaw The ending was my favorite of all No big deal on the stories selection although some are really just so so for me but I enjoye [...]

    20. 1.4 rating untuk buku ini.Serius, buku ini sangat menyeksakan untuk dibaca Entah kaedah apa editornya guna untuk mengklasifikasikan cerpen cerpen ini sebagai terbaik Rasa macam syok sendiri pula pilih cerpen cerpen ini Gaya bahasa cerpen cerpen ini bolehlah kot ditolak tepi kerana mungkin ada yang disiarkan di majalah majalah keluaran Dewan Bahasa dan Pustaka ataupun akhbar akhbar mingguan yang sangat mementingkan penggunaan BMT Tapi penggunaan bahasa tidak penting mana pun sebenarnya Yang penti [...]

    21. Cerpen Terbaik 2014 lives up to its name I might not have read all of the short stories published or printed in 2014 but I could dare say that these handpicked by the editor were probably one of the best.It s almost everything a Malaysian short story is supposed to be In contrary to most short stories published by Fixi, not all are in the noir or paranormal genre.Very berjiwa rakyat, it represents the society, it represents you as the member of the society You will relate them to the current loc [...]

    22. Sebagai salah seorang penulis dalam kumpulan cerpen ini, selepas membaca semua cerpen yang terkandung, saya berpendapat penyunting iaitu saudara Wan Nor Azriq cuba menawarkan 1 buku yang di dalamnya mempunyai pelbagai gaya dan pengalaman perasaan Ia seperti, misalnya esok kita didatangi oleh seekor atau seorang alien dari planet lain yang jauh, buku ini dapat diberikan kepada alien itu untuk menerangkan secara ringkas seperti apa dunia sekarang Barangkali faktor seperti ini yang dipertimbangkan [...]

    23. Sama seperti kecantikan, kegemaran dan kesukaan juga adalah subjektif Pilihan Wan Nur Azriq boleh dikategorikan sebagai pilihan cerita cerita yang tidak klise dan cerita cerita agak mengambil masa untuk difahami Walaubagaimanapun, satu usaha yang baik Jika buku seperti ini tidak wujud, aku takkan tahu pun people wrote good stuffs in magazines and newspapers Lagi lagi dalam majalah seperti Tunas Cipta yang aku tak pernah peduli pun kewujudannya Selepas baca DUBLIN, aku rasa wan nor azriq mempunya [...]

    24. Ada yang baik, ada yang biasa biasa Mungkin penyunting ingin menyamaratakan genre penulisan agar golongan pembaca khususnya pembeli tegar Fixi dapat merasa perisa lain dari yang mereka pernah rasa dari penulis penulis Fixi Tidaklah terbaik sepertimana tajuk buku ini, atau mungkin pada 2014 ini sahaja tulisan cerpen terbaik yang ada Mungkin terbaik itu tidak semestinya sedap dari segi jalan cerita, tapi baik dari segi bahasanya Entahlah.

    25. Agak seksa gakk ahh aku nk perabih bukuu ni Koleksi cerpen, so ad banyak genre dan stail penulisan Ad yg sempoi, ad yg heavy, so radar mmbace pn turun naik Ad due tige cerita, yg aku tak faham Dan aku bukanlah penggemar buku koleksi cerpen Tapi aku dptkan jugakk buku sbb ia dikatakan terbaikk dan limited Aku xde laa nk salahkan title terbaikk tu, sbb siapalah aku untk mmpertikaikan seorang penyunting Lain org lain tastenyee

    26. Aku paling suka cerita Hujan Keruh di Jogja Entah kenapa hati aku turut resah dan beremosi seperti watak utama dan aku juga turut tersenyum ketika Jamali mengayuh beca di dalam hujan.Keseluruhannya buku ini sangat berbeza daripada buku terbitan fixi sebelum ini Laras bahasa terutamanya Tahniah Fixi.

    27. Pilihan Cerpen Terbaik dlm tahun 2014mang mememuhi kriteria seperti penyunting nyatakan dlm buku ini.a yg wow.a yg hmmmtapi semuanya menghiburkan pembaca.g berbaloi pilihannya cerpen2 ini.anks Fixiterbaik

    28. 4.5 aku suka sebab memang terbaik dan buku ni berbeza sebab ia terbitkan semula cerpen yang pernah terbit dari majalah dan akhbar yang aku tak baca

    29. Ada beberapa cerita di dalam buku ini yang menarik bagi saya Manakala selebihnya agak biasa sahaja Untuk mengggapnya sebagai terbaik, mungkin sedikit jauh dari makna sebenar.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *